52 - Jean François EYDT (1808 - 1884)  (1) [1] [2] [3]

Jean François (Jean George) EYDT was born in Polfermühlen (Pulvermühle) and was architecte de la Ville de Luxembourg from 1834 to 1869 and, as such, he was a highly respected and influential officer and public figure. 

His family owned two mills, one in Pulvermühle, where he was born, and another one in Pfaffenthal, the Siechenhaff mill.

In 1855 EYDT introduced the so-called « Système de panification Rolland » into Luxembourg. The Parisian baker Jean Louis ROLLAND, had come up with a revolutionary new method of making bread by 

  • ‍ 1. designing a circular oven with a rotating sole (table)
  • ‍ 2. designing mechanical pétrins (kneaders) for the bread mixture (see No 53)

He obtained 2 French patents, granted respectively on 8 April 1851[4] and on 11 April 1851 [5].

ROLLAND sold his patents to M. LESOBRE and his partners who set up the company « Lesobre, Ménard & Cie » for commercialising the invention which consisted in licensing ROLLAND’s patents and selling the corresponding bread-making equipment. Licences were given by regions, towns and even given to individual bakers. ROLLAND held a patent in the Netherlands but not in the Grand-Duchy of Luxembourg. 

In September 1854 EYDT enquired with LESOBRE’S representative in nearby Pont à Mousson about the characteristics and the performance of the Rolland ovens, i.e. size of the ovens, consumption of energy, rate of production, turn-around, aspect and quality of the bread produced …

He reached agreement with « Lesobre, Ménard & Cie » and obtained the right to file a brevet d’importation for the Grand-Duchy of Luxembourg for the ROLLAND system and a license for using it in Trier [6].


EYDT filed a first patent application on 17 November 1855 [7], for the Rolland oven only, under the title of:

Appareil de panification Rolland

The essence of the novel oven was the use of a rotating table 

Le four de forme circulaire peut être indistinctement chauffée par toute espèce de combustible, il est disposé de telle façon que la fumée et le gaz de la combustion, au lieu de passer dans la partie réservée à la cuisson de la pâte, circule à l'entour et l'enveloppe en tous sens d’une atmosphère de chaleur dont la température peut être constamment maintenue au même degré ou excitée et ralentie à volonté.

La sole au fond carrelé qui reçoit les pains ou autres aliments destinés à la cuisson, est mobile et constitue une plaque tournante qu'une petite manivelle, aidée de quelques engrenages, met très facilement en mouvement.

EYDT’s application was examined by the Chambre de commerce. LIEZ, lithographe et architecte and HARTMANN, architecte, had been appointed as experts. They concluded:

Vu que le pétrin et le four système Roland, quoique décrit dans le dictionnaire des arts et métiers avec beaucoup de talent, n'at pas été jusqu'à ce jour publié avec assez de détails pour pouvoir être construit sans beaucoup de tâtonnements et de frais perdus;

Vu que ce système est encore généralement inconnu et qu'outre les avantages de salubrité, il semble offrir une grande économie de combustible, ce qui laisse prévoir que ce genre de panification est appelé à remplacer à l'avenir dans les centres de fabrication le système actuellement en usage pour la fabrication du pain;

Vu que les avantages qui semblent résulter de ce genre de panification réagiront sur le prix du pain et procureront des avantages aux consommateurs;

Nous avons résolu d'un commun accord de conseiller à la Chambre de commerce de faire droit à la demande du sieur Eydt (susdit) en lui accordant le brevet d'importation par lui sollicité.

La Chambre de commerce endorsed the experts’ opinion and added:

M. Eydt rendra un service signalé au pays, si après les vains efforts qu'il a tentés auprès d'autres particuliers de cette ville pour se charger de la panification à prix réduit, il parvient à rendre populaire une entreprise éminemment utile et particulièrement dans la période de disette que nous traversons.

The patent was granted on 4 February 1856.

Although EYDT had filed the full description of the Rolland system, he was not sure that he had also obtained effective patent protection for the second part of the system, namely the mechanised kneading apparatus, as he had not supplied any corresponding drawings.

On 4 March 1856, therefore, EYDT applied for a second patent, specifically directed towards the Rolland kneading apparatus (see No 53).

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[1] FamilySearch database

[2] Wikipedia

[3] see also No 76b

[4] FR patent cote 1BB11523 (plus 2 additions)

[5] FR patent cote 1BB11586 (plus 2 additions)

[6] Notice sur les appareils de panification Rolland, Thilloy, Paris 1856

[7] The published illustrations of the «Rolland» oven are very scarce, probably a deliberate measure to make it more difficult to copy the oven without authorisation.


(25/02/2021)